De uitvinder van de natuur, een inspiratie voor de bossenstrategie voor Fryslân

“Slechts enkele tientallen jaren eerder waren de heuvels en de bergen rondom de Araguavallei en het Valenciameer nog bebost geweest. Nu de bomen waren geveld, hadden zware regens de bodem weggespoeld. Dat hing allemaal nauw met elkaar samen, concludeerde Humboldt, want in het verleden hadden de wouden de bodem tegen de zon beschermd, waardoor er minder vocht verdampte. Hier, bij het Valenciameer, raakte Humboldt ervan overtuigd dat de mens een klimaatverandering in gang kon zetten”.

“Toen hij in kaart bracht op welke drie manieren de mens het klimaat beïnvloedde, noemde hij ontbossing, nietsontziende irrigatie en, misschien het meest profetische, de enorme hoeveelheden stoom en gas die in de industriecentra werden geproduceerd als hoofdoorzaken. Hij was de eerste die op deze manier naar de natuur keek”.

 

 

Deze passages komen uit de fascinerende biografie, De Uitvinder van de Natuur, over het avontuurlijke leven van Alexander von Humboldt. Al in het jaar 1800 op zijn reis door Nieuw Andalusië (het huidige Venezuela) sprak Humboldt bij zijn bezoek aan de Araguavallei en het Vallenciameer over klimaatverandering veroorzaakt door de mens. Vele jaren later, na een leven lang gegevens te hebben verzameld en na grote reizen door Zuid-Amerika en Rusland schreef de destijds wereldberoemde wetenschapper hierover in meer detail. In zijn meerdelige uitgave Kosmos benoemde hij bovenstaande drie factoren waarmee de mens invloed op het klimaat uitoefent.

Momenteel lezen meerdere mensen op ons kantoor de biografie van de eens beroemdste wetenschapper ter wereld. Het valt mooi samen met het project waar wij aan werken voor de provincie Fryslân en is hiervoor een inspiratie. In een team van experts werken we voor deze provincie aan een strategie voor de voor CO2-opslag in bos en houtige gewassen. Maar ook andere natuursoorten laten we niet buiten ogenschouw. Ook hier wordt eens te meer duidelijk hoe nauw alles met elkaar is verweven.