Boulevard brengt Delfzijl terug naar de zee

Grootschalige industrialisatie zorgde er in de vorige eeuw voor dat Delfzijl steeds verder van de Waddenzee kwam te liggen. Gevoelsmatig, welteverstaan. Dijkverhoging – nodig in verband met klimaatverandering – had die afstand nog groter kunnen maken. Maar de gemeente Eemsdelta zag de nieuwe dijk juist als een kans om stadscentrum, strand en zee weer bij elkaar te brengen door er een multifunctionele kering van te maken. Wij waren betrokken bij verschillende deelprojecten van dit project Marconi Buitendijks, onder andere de boulevard op de dijk in Delfzijl.

 

Voor het ontwerp hebben we ons in drie sessies laten voeden door een klankbordgroep met burgers, ondernemers en belangenorganisaties. Hun wensen en verhalen hebben ons geholpen bij het nadenken over identiteit en sfeer, smaakmakers en functies. Inspirerend vonden we bijvoorbeeld het feit dat zeevaart en visserij in het DNA van veel Delfzijlsters zitten. Dat komt terug in kunstwerken en in de materialisering, waar we patronen en kleuren in hebben verwerkt die bij strand, getijden en zee horen. Ook het door inwoners gekoesterde loodsmonument en het monument voor zanger Ede Staal hebben een mooie plek gekregen.

De boulevard is knooppunt van fiets- en wandelroutes naar centrum, station, strand en kwelders. Tegelijkertijd is het een verblijfsplek met rust-, oriëntatie- en uitkijkvoorzieningen. Voor kinderen is een waterspeelplaats ingericht, er is een tribune voor events en op verschillende plekken staan verrekijkers.

De boulevard en de paden voor fietsers en wandelaars hebben een slingerend tracé, net als de dijk. Niveauverschillen worden met gelijkvormige glooiingen overbrugd. Verblijfsplekken zijn juist herkenbaar aan schuine, strakke lijnen.

De nieuwe hotspot in Delfzijl is uiteraard toegankelijk voor rolstoel, rollator en bolderkar en uitnodigend voor jong en oud.

 

Meer lezen over projecten die zich afspelen in Delfzijl? Via ‘Wat houdt ons bezig’ publiceren we regelmatig updates over projecten waar we bij betrokken zijn. Lees hier eerdere berichten:

Opening van de boulevard in Delfzijl

Centrum Delfzijl verbonden met de Zeedijk

Nieuw kindcentrum De Rietpluim in Tuikwerd, Delfzijl

Dijk en stadsstrand in Delfzijl gaan dit weekend open  

Boulevard brengt Delfzijl terug naar de zee

Opdrachtgever
Gemeente Delfzijl
Samenwerking
n.v.t
Locatie
Delfzijl
Jaar van uitvoering
Jaar van oplevering
2021