Singels Erfgoedkwartier Assen

Het herstel van de singelstructuur van het Erfgoedkwartier in Assen herdefinieert de overgang van dit deel van de binnenstad naar de omringende bebouwing en geeft het Erfgoedkwartier zijn eigen plek in het weefsel van de stad terug. De singels worden getransformeerd van verkeersgebied naar verblijfsgebied, de groene setting van het Erfgoedkwartier wordt toegankelijker en het Erfgoedkwartier krijgt nadrukkelijker een eigen identiteit.

 

De vernieuwde singelstructuur bestaat uit drie hoofdelementen: een vernieuwde bestrating, een omzoming met bomen en herstel van de waterpartij.

De vernieuwde bestrating bestaat uit gebakken klinkers, met accentuerende en structurerende elementen – zoals overgangen tussen ‘stoep’ en ‘straat’ – in natuursteen.

De omzoming met bomen is zo gekozen dat de juiste balans ontstaat tussen ruimtebeslag, doorzicht naar de binnenstad en de ervaring van de singels als een ‘groene’ ruimte. De omzoming maakt een visuele connectie met de groene setting van de verschillende monumentale gebouwen van het Erfgoedkwartier en geeft deze gebouwen daardoor een aantrekkelijk decor vanaf de singels.

De waterpartij is qua breedte en begrenzing (hellende oevers in plaats van kades) zo gekozen dat het water vanaf de singels maximaal zichtbaar is.

De vernieuwde structuur is aangegrepen om op de nodige plekken ruimtes helderder te definiƫren en een eigen karakter te geven: zo verandert het Kerkplein van een doorgaande weg in een sfeervol plein dat fungeert als een van de entrees naar de binnenstad.

De vernieuwde singelstructuur plaatst het Erfgoedkwarier in een bijzondere setting, maar maakt ook de grens en verbinding met de omringende stad duidelijker: de omringende bebouwing wordt ervaren als de nieuwe grens van de binnenstad, en als zodanig bij de binnenstad betrokken.

Singels Erfgoedkwartier Assen

Opdrachtgever
Gemeente Assen
Samenwerking
N.v.t.
Locatie
Erfgoedkwartier Assen
Jaar van uitvoering
2011-2012
Jaar van oplevering
2008-2010