Zorgvuldige omgang met directe en wijde omgeving

Voor de nieuwbouw van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog maakten we samen met De Unie Architecten het structuurontwerp. Het ontwerp fungeerde als de basis van het bestemmingsplan en als uitvraag voor de architectenselectie. Vanuit onze respectievelijke expertises maakten we het structuurontwerp samen met De Unie als een integraal plan, waarbij gebouwontwerp en omgang met de omgeving één geheel vormen.

Contact met de omgeving

Zorgvuldige aansluiting op de omgeving is de kern van het structuurontwerp. Het ontwerp gaat respectvol om met het werelderfgoed natuurgebied waarin het komt te staan, sluit aan op de nieuwe recreatieve routes op Lauwersoog en maakt contact met de omgeving, zowel op grote schaal (Waddenzee), als op de kleinste schaal (openbare ruimte).

Kwaliteitsimpuls

Het ontwerp sluit aan op de in de ontwikkelingsstrategie PROLoog geformuleerde kaders, die tot doel hebben de unieke kwaliteiten van Lauwersoog toegankelijker te maken, alle ontwikkelingsvrijheid te bieden en elke ontwikkeling een kwaliteitsimpuls te laten zijn voor het gebied.

Inspirerend vertrekpunt

Omdat het structuurontwerp ingezet zou worden bij de architectenselectie, was de uitdaging om het ontwerp en de bijbehorende uitgangspunten zo te formuleren dat ze opgepakt zouden worden als inspirerend vertrekpunt om op voort te bouwen. Het structuurontwerp is immers ook de eerste fase van het ontwerp, waarin een groot deel van het voorwerk en onderzoek al is gedaan.

Zorgvuldige omgang met directe en wijde omgeving

Opdrachtgever
Provincie Groningen & Gemeente de Marne
Samenwerking
De Unie Architecten
Locatie
Lauwersoog
Jaar van uitvoering
2018-heden
Jaar van oplevering
2017