Herinrichting Westeremden

De herinrichting van Westeremden brengt gelijktijdig eenheid en en onderscheid aan in de historische kern op de wierde en de rest van het dorp. Plan en uitvoering zijn in samenspraak met de inwoners tot stand gekomen.

Bij herinrichting van het dorp Westeremden is onderscheid gemaakt tussen de wegen op de wierde en de doorgaande wegen. Het uitgangspunt voor de materiaalkeuze voor de wegen is ook op deze tweedeling gebaseerd.

 

De wierdewegen van Westeremden krijgen een bijzondere klinkerverharding. Kenmerkend voor de bebouwing op de wierde is de kleine korrel en hoge dichtheid. Dit zorgt, samen met de groene erfafscheidingen, voor smalle en intieme straten waarbij de gevels bepalend zijn in het straatbeeld en de zichten op het open landschap bepalen. Vanwege deze kleinschaligheid is gekozen voor de toepassing van straatbakstenen.
De doorgaande wegen worden voorzien van asfalt, met voetpaden van klinkers in dezelfde kleur als die van de wierdewegen. Alle wegen zijn 30 km zone: de doorgaande wegen worden optisch versmald.

Herinrichting Westeremden

Opdrachtgever
Gemeente Loppersum
Samenwerking
N.v.t.
Locatie
Westerenden
Jaar van uitvoering
2013
Jaar van oplevering
2011-2012