Landschappelijke inpassing Sinnegreide

De Sinnegreide Achtkarspelen is ingedeeld in twee delen: een oogstdeel en een entree- en overgangszone. In het oogstdeel ligt de nadruk op het opwekken van energie en in het andere deel presenteert de Sinnegreide zich. In het oogstdeel zijn de panelen drie meter hoog. Vanaf de buitenkant zijn de panelen niet zichtbaar. Een houtsingel van tien meter breed met een struiklaag zorgt ervoor dat het veld niet zichtbaar is vanaf het bedrijventerrein en vanuit het noorden. De rand aan de oostkant wordt vormgegeven door een rietkraag met wilgen, waardoor vanuit het oosten ook geen zicht op de panelen is.  Aan de zuidkant willen we de Sinnegreide een ‘adres’ geven aan de Newtonstraat. Dit adres bestaat uit een bloemenweide met fruitbomen. In de boomgaard is een pleisterplaats waar het functioneren van de Sinnegreide wordt uitgelegd. De panelen zijn in dit deel maar 1,5m hoog.

 

Uitwerking van de entree- en overgangszone

De entreezone is vormgegeven als hoogstamboomgaard. De boomgaard en een deel van de overgangszone worden ingezaaid met een bloemenweidemengsel. Het mengsel is zo samengesteld dat het aantrekkelijk is voor bijen. Onder de fruitbomen worden een aantal bijen­kasten geplaatst. In de boomgaard wordt een lange picknickbank geplaatst. Dit is de pleisterplek voor fietsers en wandelaars.  Op de tafel staat informatie over het zonneveld, de appelrassen en het nut van de bijen. Vanaf de picknickbank heb je zicht op de bloemenweide, boomgaard en de zonnepanelen. De pleisterplaats heeft naast het verblijven ook nog een aantal praktische functies. In de tafel is een zonnepaneel geplaatst waarmee een mobiele telefoon, tablet en laptop kunnen worden opgeladen. Naast de tafel staan een aantal fietsbeugels met een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Door de inrichting van het entree- en overgangsgebied krijgen we te maken met een dubbele oogst.  Er wordt energie opgewekt maar ook een nieuwe biotoop voor bijen gemaakt. De bijen kunnen de appelbomen bestuiven waardoor we naast energie Sinnegreide appels en honing krijgen als oogst.

Landschappelijke inpassing Sinnegreide

Opdrachtgever
Solarfields
Samenwerking
n.v.t.
Locatie
Buitenpost
Jaar van uitvoering
2018
Jaar van oplevering
2016