Locatie Cortingborgh ‘Bouwjong’

Laos landschapsarchitecten is door pvanb architecten gevraagd mee te denken over het ontwerp van een studententoren als onderdeel van de manifestatie ‘Bouwjong!’, georganiseerd door de Gemeente Groningen. Laos landschapsarchitecten heeft haar bijdrage geleverd aan zowel de stedenbouwkundige setting van de toren als de aansluiting op en inrichting van het maaiveld. 

 

De toren fungeert als stadsmarkering op de grens van stad en ommeland, en maakt de identiteit van Groningen als studentenstad in de skyline zichtbaar.
Het gebouw geeft het studentenleven een prominente plek in de beleving van de stadjers. Het gebruik van de toren door de studenten zelf speelt een belangrijke rol in de steeds variërende uitstraling van het gebouw.
De kamers, de collectieve straat, de overdekte markt en de openbare ruimte creëren samen een levendige, verticale stedelijke ruimte en een uniek woonmilieu voor studenten.

De onderste drie verdiepingen zijn ruimtelijk opengewerkt tot een driedimensionaal, openbaar toegankelijk marktplein. Hier worden door studenten commerciële voorzieningen gerund, zoals fiets- en computerreparaties, een repro, belastinghulp, een oppascentrale of een eetcafé.

 

De bijzondere openbare ruimte in de toren wordt voortgezet in het landschap rondom de toren. De toren vindt aansluiting op het maaiveld op twee niveaus. Op het hoge niveau sluit de toren aan op de hoogte van de ring, en staat hiermee direct aan de vernieuwde knoop Bedumerweg – Noordelijke Ringweg. Op het lage niveau sluit de toren aan op de wijk. Een pleinvlak biedt ruimte aan tal van functies voor zowel bewoners van de wijk, als de toren. Aan het water en op de grote trap is plek om te zitten, te picknicken of een wijntje te drinken. Voor sportliefhebbers is er een verdiept plein voor bijvoorbeeld balsporten. Ook is er alle ruimte om te flaneren of te fietsen. De bomen rond de toren zorgen voor een aangenaam microklimaat aan de voet.

Locatie Cortingborgh ‘Bouwjong’

Opdrachtgever
De Huismeesters
Samenwerking
pvanb architecten & TD Architects
Locatie
Groningen
Jaar van uitvoering
2011
Jaar van oplevering
n.v.t.