LAOS Landschapsarchitecten is door De Unie Architecten gevraagd mee te denken over het ontwerp van locatie woontoren De Helix als onderdeel van de manifestatie ‘Bouwjong!’, georganiseerd door de Gemeente Groningen. In eerste instantie lag in dit project de focus op Cortingborgh, uiteindelijk is dit de toren aan het eind van de Bedumerweg in de wijk De Hoogte geworden. LAOS Landschapsarchitecten heeft een bijdrage geleverd aan zowel de stedenbouwkundige setting van de studententoren als de aansluiting op en inrichting van het maaiveld. 

 

Locatie woontoren De Helix fungeert als stadsmarkering op de grens van stad en ommeland en maakt de identiteit van Groningen als studentenstad in de skyline zichtbaar.
Het gebouw geeft het studentenleven een prominente plek in de beleving van de stadjers. Het gebruik van de toren door de studenten zelf speelt een belangrijke rol in de steeds variërende uitstraling van het gebouw.
De kamers, de collectieve straat, de overdekte markt en de openbare ruimte creëren samen een levendige, verticale stedelijke ruimte en een uniek woonmilieu voor studenten.

De onderste drie verdiepingen zijn ruimtelijk opengewerkt tot een driedimensionaal, openbaar toegankelijk marktplein. Hier worden door studenten commerciële voorzieningen gerund, zoals fiets- en computerreparaties, een repro, belastinghulp, een oppascentrale of een eetcafé.

 

De bijzondere openbare ruimte in de toren wordt voortgezet in het landschap rondom de toren. De toren vindt aansluiting op het maaiveld op twee niveaus. Op het hoge niveau sluit De Felix aan op de hoogte van de ring, en staat hiermee direct aan de vernieuwde knoop Bedumerweg – Noordelijke Ringweg. Op het lage niveau sluit de toren aan op de wijk. Een pleinvlak biedt ruimte aan tal van functies voor zowel bewoners van de wijk, als de toren. Aan het water en op de grote trap is plek om te zitten, te picknicken of een wijntje te drinken. Voor sportliefhebbers is er een verdiept plein voor bijvoorbeeld balsporten. Ook is er alle ruimte om te flaneren of te fietsen. De bomen rond De Felix zorgen voor een aangenaam microklimaat aan de voet.

 

We werken vaker samen met De Unie Architecten (voorheen Pvanb Architecten). Lees hier bijvoorbeeld meer over het project ‘Aanpak haven Lauwersoog’ waar we aan hebben gewerkt.

 

Locatie woontoren De Helix

Opdrachtgever
De Huismeesters
Samenwerking
De Unie Architecten & TD Architects
Locatie
Groningen
Jaar van uitvoering
2011
Jaar van oplevering
2020