In opdracht van eigenaar LPB Vastgoed maakten we een analyse van de monumentale landschapstuin rondom het Noorder Sanatorium in Zuidlaren. Op basis hiervan hebben we een cultuurhistorische waardestelling opgesteld volgens de richtlijnen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Gecombineerd onderzoek

De analyse is gebaseerd op de combinatie van diverse onderzoeksmethoden, van literatuuronderzoek tot historische kaarten en archiefmateriaal, primaire archiefbronnen en onderzoek ter plaatse. We onderzochten de voorgeschiedenis en context van het ontstaan van de tuin, de ontwikkeling van de tuin van ontwerp tot en met huidige staat en analyseerden de huidige stand van zaken ter plekke.

Tuin toont nieuw denken over psychiatrie

Het ontwerp van de tuin stamt, net als de gebouwen van het Noorder Sanatorium, uit 1935 en staat in dienst van het destijds nieuwe concept van een open psychiatrische inrichting en benadrukt de vernieuwende manier van omgang met psychiatrische patiƫnten. De tuin bewerkstelligt een geleidelijke overgang van gebouw naar het omringende landschap. Rondom het gebouw zijn de tuinen besloten en formeel, daar omheen gaat een formeel collectief landschap geleidelijk over in omsloten, bebost wandelgebied dat aansluit bij de omringende natuur. Bossen, vijverpartij, paden en entree zijn zo georganiseerd dat ze het hoofdgebouw omlijsten en versterken.

De rijke geschiedenis van het Noorder Sanatorium

Opdrachtgever
LPB Vastgoed
Samenwerking
n.v.t.
Locatie
Zuid Laren
Jaar van uitvoering
N.v.t.
Jaar van oplevering
2018