De Faunatoren van Krewerd

Vorige week heeft LAOS samen met LYVR Architecten het ontwerp voor de Faunatoren in Krewerd ingezonden. Krewerd is een van de Groningse dorpen die de komende tijd versterkt en verstevigd gaat worden. Positief voor haar bewoners, maar niet altijd even gunstig voor de lokale fauna. Zwaluwen en egels, bijen enz houden juist van gaten, kieren en spleten om zich te verstoppen of te nestelen.

 

De NCG is verplicht om tijdens de werkzaamheden maatregelen te nemen ter bescherming van de flora en fauna. Daarom is aan 8 architecten gevraagd een inzending te doen voor een landmark in het dorp waar de dieren zich thuis kunnen gaan voelen, en dat doen we circulair en samen met bewoners.

Samen met LYVR hebben we een faunatoren ontwikkeld die opgebouwd is uit het restmateriaal van de woningen die worden verstevigd: dakpannen, bakstenen, puin enz. De faunatoren biedt niet alleen alternatieve onderkomens voor dieren, het is tegelijkertijd ook een opvallende landmark. De toren is een symbool voor het leven op een bevende bodem. De vormgeving van de toren laat zien hoe fragiel het wonen in een aardbevingsgebied is. De dunne palen op de wierde waarop het “huis” balanceert is van een grote afstand te zien. In het ontwerp is verder onderzocht op welke hoogte en vanuit welke windrichting de meeste dieren aanvliegen/struinen. Zo krijgt ieder beestje zijn eigen plekje.

Door de Covid maatregelen kunnen de bewoners de ontwerpen eerst digitaal bekijken. Een stemronde en expositie in het lokale dorpshuis volgt wanneer de maatregelen dat weer toelaten.

Benieuwd naar het hele verhaal: https://www.experimentkrewerd.nl/welke-faunatoren-heeft-uw-voorkeur/