Interview met Niek en Ellen over stage lopen bij LAOS

Eind januari hebben niet een – maar liefst twee stagiairs hun laatste werkweek gehad bij LAOS. Van eind augustus t/m januari versterkten Ellen en Niek ons team. Ze hebben bijgedragen aan diverse projecten. We zijn benieuwd naar hun ervaringen en gaan met ze in gesprek.

Jullie wonen allebei niet in de buurt (Niek in Zwolle en Ellen in Aalst, België). Waarom hebben jullie voor LAOS gekozen?

Ellen: Ik zag het als een uitdaging om niet in mijn thuisland stage te lopen. Daarnaast wilde ik een kijkje nemen in het Nederlandse landschap en hier mijn bijdrage aan leveren.

Niek: LAOS sprak mij aan omdat ik zowel de visie als de uitgevoerde projecten interessant vind. Daarnaast leek het mij een geschikte plek om mijn stage voor de masteropleiding te voltooien.

Welke projecten zullen jullie bijblijven? Waarom?

Ellen: Ik heb aan verschillende projecten gewerkt. Toen ik hier kwam, begon ik met een ontwerp voor een particuliere tuin in Schelfhorst. Ik heb ook mijn steentje bijgedragen aan het Hunzeboordpark Groningen en Houthandel Ten Post.

Niek: De variatie en veelzijdigheid van projecten was meer dan ik had verwacht. Ik heb bijgedragen aan een nieuw perspectief voor natuur en landbouw in het Lauwersmeergebied. Daarnaast was ik betrokken bij Veenweide ateliers in Friesland. Beide projecten zijn gefocust op het veranderende landschap en de gevolgen daarvan. Samen met diverse belanghebbenden zijn we in gesprek gegaan over de kansen die er liggen en welke gevolgen dit heeft voor de omgeving en haar inwoners in de toekomst.

Hoe was dit voor jou, Niek?

Niek: Leuk! De toon was snel gezet: op de derde dag van mijn stage ging ik al mee naar een gesprek. In Lauwersmeer verzamelden natuurorganisaties en landbouwers zich naar aanleiding van zorgen over doelen voor het zoutgehalte in het Lauwersmeer. Zie ‘Perspectief voor natuur en landbouw in Lauwersmeergebied. Als ontwerpers waren we betrokken om diverse inzichten bij elkaar te brengen. Het leuke daaraan is dat er daadwerkelijk een perspectief is gekomen voor de lange termijn. Wat mij vooral aansprak aan dit project is dat je met allerlei vakgebieden aan tafel zit. Zo ontstaat er co-creatie.

Sluit dit ook aan bij je stagedoelen?

Niek: Jazeker. Bij LAOS wilde ik vooral leren hoe de samenwerking tussen ontwerpers op grote schaal gaat. Hoe werken diverse teams of belanghebbenden samen? Hoe worden diverse visies bij elkaar gebracht? LAOS heeft me de ruimte gegeven om aan bepaalde projecten te (kunnen) werken die aansluiten bij wat ik nog wilde leren.

Ellen: Zo zie ik dat ook. Ik wilde van tevoren graag zien hoe een landschapsbureau te werk gaat. Een kijkje achter de schermen nemen. Daarnaast wilde ik efficiënter leren werken en mezelf uitdagen door in een andere omgeving te zijn, op mezelf te wonen en nieuwe mensen te leren kennen.

Waar zijn jullie trots op?

Ellen: Ik ben blij dat ik de stap heb genomen om buiten mijn ‘veilige bubbel’ te treden en hiernaartoe ben verhuisd voor de stage. Ik word enthousiast van de verantwoordelijkheid die ik heb gekregen bij projecten. Bij bijvoorbeeld het Hunzeboordpark geeft het me voldoening dat mijn ideeën gewaardeerd worden. Als gevolg worden ze opgenomen in het ontwerp. Ik zou na mijn stage zeker nog eens terug willen komen. Ik zou dan een aantal tekeningen die nu op papier staan in de werkelijkheid willen bekijken. Wie weet loop ik dan door mijn eigen ontwerp.

Niek: Het deed mij goed dat ik als collega mee kon draaien. Ik heb in kleine projectteams meegewerkt aan grote projecten. Aan het begin van je carrière is hier genoeg te doen, het is een fijne leerschool.

Hebben jullie een blunder of een leuke anekdote?

Ellen: Ja haha, waar moet ik beginnen. Het is voorgekomen dat ik last-minute nog een foutje zag dat ik snel wilde wegwerken. Ik vergat ook weleens om bestanden op te slaan, waardoor ik er opnieuw mee moest beginnen.

Niek: Ik had een keer een afspraak in Friesland waar je met het ov niet zo goed kunt komen. In de ochtend dacht ik dat ik me had verslapen. Snel pakte ik de auto en reed naar de locatie van de bijeenkomst. Achteraf bleek dat de afspraak te vroeg in de agenda stond en ik twee uur te vroeg was. Oeps. Daarnaast heb ik op mijn laatste stagedag vergeten om mijn fiets in Haren op slot te zetten. Die heb ik niet meer teruggezien.

Wat zou je een toekomstige stagiair willen meegeven?

 Niek: Wees niet bang om kansen aan te grijpen. Als je iets wilt leren, kun je dat aangeven. Er is ruimte voor jouw inbreng.

Ellen: Het is een unieke ervaring om in een andere omgeving stage te lopen dan je gewend bent. Doordat je jezelf uitdaagt en buiten de gebaande paden treedt, kom je jezelf tegen en leer je je angsten en twijfels te overwinnen. Wat ik zelf ook geleerd heb, is om mijn ontwerpkeuzes beter te verdedigen en niet bang te zijn om mijn mening te laten horen.

Wat gaan jullie nu doen?

Niek: Ik hoop mijn scriptie voor de zomervakantie af te kunnen ronden. Daarna zou ik graag aan het werk willen.

Ellen: Ik heb nog een semester te gaan en dan ben ik hopelijk afgestudeerd. Ik zou graag nog een master landschapsarchitectuur willen doen in het buitenland en tegelijkertijd werkervaring opdoen.

Ook op zoek naar een stage? LAOS is altijd op zoek naar stagiaires die een opleiding volgen aan de Academie van Bouwkunst, Wageningen University, TU Delft, Van Hall Larenstein of een andere gerelateerde opleiding of instituut. Stuur je portfolio, cv en/of motivatiebrief naar info@laoslandschap.nl. We komen graag met je in contact!