Marijn liep een dag mee bij LAOS

Vorige week verwelkomden we Marijn (20) voor maar liefst een dag bij LAOS. Voor zijn opleiding heeft hij proefgedraaid op ons kantoor. We zijn natuurlijk erg benieuwd wat hij hiervan vond en of hij zichzelf ziet als een landschapsontwerper in spe.

Marijn, waarom wilde je graag een dag komen werken bij LAOS? Kende je ons al?

Op dit moment studeer ik ‘Stedenbouwkundig ontwerpen’ op de Saxion hogeschool in Deventer. Hier kan ik kiezen uit vier of vijf richtingen. Denk aan bestuurskunde, klimaat, management of meer met een focus op ontwerp. Van tevoren heb ik me georiënteerd op een leuke stageplek. Ik woon zelf in Vries. Toen ik zag dat LAOS hier het stedenbouwkundig ontwerp en beeldkwaliteitsplan samen met het dorp heeft ontwikkeld, enthousiasmeerde me dat om een dagje mee te lopen.

Wist je al iets over landschapsontwerp voor je stagedag? Komt het achteraf overeen met wat je verwacht had?

Het een en ander komt overeen met stedenbouwkundig ontwerpen, maar de aanpak verschilt wel. Ik ging er vrij blanco in en heb mezelf laten verrassen.

Wat heb je gedaan tijdens je meeloopdag? Heb je een opdracht uitgevoerd?

Ik heb ten eerste meegekeken met de ontwerpers die werkzaam zijn bij LAOS. Daarnaast heb ik mijn route van huis naar school uitgestippeld en gevisualiseerd. Ik heb vooral gelet op de natuurgebieden die ik onderweg tegenkom. Van Vries naar Deventer is natuurlijk best een afstand – ongeveer twee uur met de trein. In dit tijdsbestek kom je diverse natuurgebieden tegen. Dit heb ik in kaart gebracht met schetspapier.

 Heb je een aardig idee kunnen krijgen van het beroep van landschapsontwerpers?

Jazeker, ik ben erachter gekomen dat je als landschapsontwerper voor verschillende uitdagingen staat. Je kunt op verschillende manieren naar de buitenruimte kijken en je hebt daar diverse perspectieven en zichtpunten voor nodig. Op schaal leren werken vind ik ook interessant.

Zou je zelf ook een carrière voor je kunnen zien als landschapsontwerper- of architect?

Uiteindelijk zou mijn voorkeur dan wel uitgaan naar de stedenbouw. De combinatie van landschap en stedenbouw lijkt me ook erg interessant, vooral omdat beide elkaar kunnen versterken. Ik vind het mooi om te zien hoe zoiets tot leven komt in Vries, het dorp waar ik zelf woon.

Zijn er ook lessen die je meeneemt?

Aan het einde van mijn meeloopdag heb ik met een aantal stedenbouwkundigen gepraat. Dit vond ik erg leuk, omdat het aansluit bij de richting die ik op wil gaan. Ook mooi om te zien dat landschap en stedenbouw hand in hand kunnen gaan. Daarnaast heeft landschapsontwerp mij verrast. Ik had vooraf de aanname dat ontwerpers vooral veel bezig zijn met visualiseren, maar er vindt van tevoren natuurlijk een langdurig proces plaats. Zo dienen er vooraf regels opgesteld te worden en is een project opgedeeld in diverse fases. Interessant!

 

Zou jij ook graag mee willen lopen met LAOS Landschapsarchitecten? Of ben je op zoek naar een stage van een aantal maanden? We zijn altijd op zoek naar stagiaires die een opleiding volgen aan de Academie van Bouwkunst, Wageningen University, TU Delft, Van Hall Larenstein of een andere gerelateerde opleiding of instituut. Stuur je portfolio, cv en/of motivatiebrief naar info@laoslandschap.nl. We komen graag met je in contact!