Een park voor heel Middelstum

Nadat we de herinrichting van Middelstum voltooid hadden, lag de aanpak van het Asingapark midden in het dorp voor de hand. Op basis van wensen van dorpsbewoners maakten we van het park een toegankelijke, aantrekkelijke verblijfsplek voor iedereen.

 

Onderdeel van de wandelroute

Het Asingapark is in feite het voormalige borgterrein van de Asingaborg, waarvan alleen het poortgebouw nog staat. Met een aantal basale ingrepen hebben we de kracht en kwaliteiten van het park ontsloten. Door toevoeging van een loopbrug aan de oostzijde over de voormalige borggracht wordt het park onderdeel van de doorlopende wandelroute door het dorp. De loopbrug is toegankelijk voor rolstoelen, maar niet voor scooters. Een heuveltje markeert de westelijke entree van het park en leidt de blik het park in.

 

Naar alle kanten en relatie met het dorp

Het park zelf heeft een algehele upgrade gekregen: zieke bomen zijn vervangen door toekomstbomen; het plantenschema zorgt dat het park het hele jaar door kleurrijk is; de randen zijn helder gedefinieerd en gaan een relatie aan met de omringende huizen; en het wandelpad heeft een uitnodigende uitstraling gekregen. De relatie met het dorp is aan alle kanten helderder ervaarbaar gemaakt, zowel van buiten naar binnen als vice versa.

 

Kunstwerk

Op de plek waar de borg heeft gestaan hebben we ruimte gelaten voor een bijzondere invulling. Met het dorp is hiervoor een ontwerpwedstrijd gehouden. Het winnende ontwerp is een kunstwerk dat de contouren van de borg markeert en dat als dorpspodium dienstdoet.

Een park voor heel Middelstum

Opdrachtgever
Gemeente Loppersum
Samenwerking
N.v.t.
Locatie
Middelstum
Jaar van uitvoering
2014
Jaar van oplevering
2015