Park Meerstad – 10 hectare doorwaadbaar kunstwerk

Heuvels, plooien en glooiingen, geïnspireerd op golven en duinen, maken Park Meerstad een unieke beleving. Samen met kunstenaar Jeroen Doorenweerd ontwierpen we een park dat zich laat ervaren als een dynamisch, doorwaadbaar kunstwerk.

Ordening en dynamiek

De ontwerpmethodiek waarmee de vorm en hoogte van de heuvels in Park Meerstad zijn bepaald, integreert een bepaalde mate van toeval in het ontwerp. Hierdoor ontstaat er een spanning tussen de logische ordening van het programma en de eigen dynamiek van de landschappelijke setting. Als gevolg is het park overzichtelijk, maar niet doorgrondelijk. Het biedt een bijzondere ervaring op iedere plek in het park.

Doen en ervaren in Park Meerstad

De programmatische invulling van het park is in samenwerking met gemeente en op basis van wensen van bewoners en omwonenden tot stand gekomen. Op basis hiervan is er ruimte gecreëerd voor een grote verscheidenheid aan plekken voor sport, spel en ontspanning. Rondom de plekken met helder gedefinieerde functies bestaat het park uit plekken waar niet gebruik, maar juist ervaring voorop staat. Ook deze plekken hebben een grote onderlinge variatie aan sfeer, beplanting en mate van openheid, dit zorgt ervoor dat het park op verschillende plekken voor een hele andere beleving zorgt.

Hoogteverschillen benadrukken

Twee padenstructuren door het park maken elk op hun eigen manier het glooien van Park Meerstad ervaarbaar. De wandelpadenstructuur beweegt mee met de hoogteverschillen waardoor je echt over het landschap loopt. Het fietspad doorsnijdt het park juist in rechte lijnen op één hoogte. Als gevolg doorkruis je het landschap wanneer je over het fietspad loopt of fietst. Deze twee verschillende soorten paden zorgen voor verschillende ervaringen en benadrukken de grote variatie in hoogte in het park.

Grootste land-art project van Nederland

Park Meerstad is identiteitsdrager van heel Meerstad geworden, precies zoals LAOS Landschapsarchitecten voor ogen had. Dat eerst het park en toen pas de aangrenzende woonomgeving werd ontworpen, heeft die ambitie sterk in de kaart gespeeld. Als de volgorde andersom was geweest, was het vlakke veenontginningslandschap wellicht minder de referentie geweest waarmee de ontwerpers het contrast hadden gezocht. Dan zou het ontwerp nadrukkelijker op de woonomgeving hebben gereageerd. Met zijn expressieve, meerdimensionale verschijning en zijn brede programma is Park Meerstad een geliefde ontmoetingsplek voor de buurt en tegelijkertijd een evenemententerrein met bovenregionale allure geworden. Een maatschappelijke waarde, die nog eens is bekrachtigd met de Publieksprijs van de Groninger Architectuurprijs 2021. In plaats van dat hier een park met daarin een kunstwerk is gemaakt, zoals oorspronkelijk de bedoeling van opdrachtgever de gemeente Groningen was, is het park zelf het kunstwerk geworden: het grootste openbare land-art project van Nederland.

Wil je meer weten over Meerstad zelf? klik dan hier om naar onze projectpagina te gaan en meer informatie en foto’s te vinden.

Daarnaast kun je voor leuke video’s over (Park) Meerstad, ook eens op de YouTube pagina van Bureau Meerstad kijken: https://www.youtube.com/channel/UCrNF2vl7gy0DGMJO89DnCgQ

Wil je meer weten over de werkwijze en hoe het ontwerp tot stand is gekomen? Stuur ons dan een mailtje, wij zullen met veel plezier uitleg geven over dit bijzondere project! Stuur een mailtje naar admin@laoslandschap.nl, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Park Meerstad – 10 hectare doorwaadbaar kunstwerk

Opdrachtgever
Bureau Meerstad
Samenwerking
Jeroen Doorenweerd, Lynke Koopal, Aaldert de Vries, Robert Leverman, Ankie Boomstra, Jan Samson, Carin Koning
Locatie
Meerstad
Jaar van uitvoering
2018-heden
Jaar van oplevering
2015