Park Meerstad – 10 hectare doorwaadbaar kunstwerk

Heuvels, plooien en glooiingen, geïnspireerd op golven en duinen, maken Park Meerstad een unieke beleving. Samen met kunstenaar Jeroen Doorenweerd ontwierpen we een park dat zich laat ervaren als een dynamisch, doorwaadbaar kunstwerk.

Ordening en dynamiek

De ontwerpmethodiek waarmee de vorm en hoogte van de heuvels in Park Meerstad zijn bepaald, integreert een bepaalde mate van toeval in het ontwerp. Waardoor er een spanning tussen de logische ordening van het programma en de eigen dynamiek van de landschappelijke setting ontstaat. Hierdoor is het park tegelijkertijd overzichtelijk maar toch niet meteen doorgrondelijk, en biedt het een bijzondere ervaring op iedere plek in het park.

Doen en ervaren in Park Meerstad

De programmatische invulling van het park is in samenwerking met gemeente en op basis van wensen van bewoners en omwonenden tot stand gekomen, hierdoor is er een grote verscheidenheid aan plekken voor sport, spel en ontspanning. Rondom de plekken met helder gedefinieerde functies bestaat het park uit plekken waar niet gebruik, maar juist ervaring voorop staat. Ook deze plekken hebben een grote onderlinge variatie aan sfeer, beplanting en mate van openheid, dit zorgt ervoor dat het park op verschillende plekken voor een hele andere beleving kan zorgen.

Hoogteverschillen benadrukken

Twee padenstructuren door het park maken elk op hun eigen manier het glooien van Park Meerstad ervaarbaar. De wandelpadenstructuur beweegt mee met de hoogteverschillen waardoor je echt over het landschap loopt; het fietspad doorsnijdt het park juist in rechte lijnen op één hoogte hierdoor doorkruis je het landschap als het ware wanneer je over het fietspad loopt of fietst. Deze twee verschillende soorten paden zorgen voor verschillende ervaringen en benadrukken de grote variatie in hoogte in het park.

Wil je meer weten over Meerstad zelf? klik dan hier om naar onze projectpagina te gaan en meer informatie en foto’s te vinden.

Daarnaast kun je voor leuke video’s over (Park) Meerstad, ook eens op de YouTube pagina van Bureau Meerstad kijken: https://www.youtube.com/channel/UCrNF2vl7gy0DGMJO89DnCgQ

Wil je meer weten over de werkwijze en hoe het ontwerp tot stand is gekomen? Stuur ons dan een mailtje, wij zullen met veel plezier uitleg geven over dit bijzondere project! Stuur een mailtje naar contact@laoslandschap.nl, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Park Meerstad – 10 hectare doorwaadbaar kunstwerk

Opdrachtgever
Bureau Meerstad
Samenwerking
Jeroen Doornwerd, Lynke Koopal, Aaldert de Vries, Robert Leverman, Ankie Boomstra, Jan Samson, Carin Koning
Locatie
Meerstad
Jaar van uitvoering
2018-heden
Jaar van oplevering
2015