Lampsculptuur Kerkplein Assen

De speciaal voor het Kerkplein ontworpen lampsculptuur benadrukt door zijn verschijning, locatie en compositie de stedenbouwkundige vernieuwing en nieuwe identiteit van het plein.

 

De lamp vervangt de vele verschillende lantarenpalen die anders nodig zouden zijn om het plein te verlichten. Hierdoor kan het plein visueel geheel open gehouden worden en blijft de prachtige zichtas van de Doctor Nassaulaan en de Torenlaan intact.

De lamp brengt evenwicht in het plein door een visuele tegenhanger te vormen tegenover de Jozefkerk, die het plein domineert. Tegelijkertijd laat de lamp de minder dominante bebouwing tegenover de kerk juist in zijn waarde.

De vorm en compositie van de lamp is zo ontworpen dat hij de beweging van verkeersdeelnemers over het plein accentueert: vanaf iedere plek ziet de lamp er weer anders uit en hij lijkt met de toeschouwer mee te bewegen.

Tot slot geeft de lamp het plein een nadrukkelijke markering als onderdeel van de vernieuwde singelstructuur en één van de entrees van de binnenstad.

Lampsculptuur Kerkplein Assen

Opdrachtgever
Gemeente Assen
Samenwerking
N.v.t.
Locatie
Assen
Jaar van uitvoering
2012
Jaar van oplevering
2011