In gesprek met senior ontwerper Bart Dijk

Begin april interviewden we junior ontwerper Merel Scheltinga, lees hier meer. Vandaag gaan we in gesprek met Bart Dijk. Als projectleider en senior ontwerper versterkt hij LAOS sinds 2019. Op dit moment zijn we op zoek naar een junior en senior ontwerper, solliciteer nu hier.

Wat is jouw rol bij LAOS?

Elke dag kan er anders uitzien, dat maakt het werk afwisselend. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de projecten en voor welke opdrachtgevers je werkt. Ik geef bij LAOS leiding over ontwerpteams en ik behoud het klantcontact. Ik leid werksessies met stakeholders, ben deels verantwoordelijk voor acquisitie en heb een coördinerende rol in de planning.

Hoe kwam je in aanraking met LAOS?

Vanuit mijn vorige werkgever kende ik LAOS al wel van naam. De bijzondere bureaustijl sprak mij erg aan. Toen ik met mijn gezin naar het noorden van het land ging verhuizen, was solliciteren bij LAOS in Haren voor mij een logische stap. Na een kennismakingsgesprek kon ik vrij snel aan de slag.

 Wat is jouw connectie met Noord-Nederland?

Als noorderling wilde ik samen met mijn vrouw dichter bij de familie wonen. We woonden eerst in Arnhem, ook een mooie omgeving. Echter liggen onze roots in Noord-Nederland. We hebben beide een fascinatie voor noordelijke landschap. Het is erg puur en het voelt vertrouwd.

Wanneer haal jij voldoening uit een project?

Dat verschilt. Over het algemeen word ik blij als ik een opdrachtgever van dienst ben geweest bij het oplossen van een probleem. Ook is het fantastisch als je door je eigen ontwerp kunt lopen als het gerealiseerd wordt. Zeker als het met net zoveel aandacht en liefde gemaakt wordt als je het ontworpen hebt. Bij een project kijk je als eerste waar je het verschil kunt maken en waar je meerwaarde in het ontwerp brengt. In ons vak komen veel verschillende thema’s samen. Denk aan gezondheid, biodiversiteit en natuur. Er is ook een maatschappelijk en sociaal component. Je werkt aan de leefomgeving van mensen. Als je hier iets kunt verbeteren, geeft dat voldoening. Denk aan het verbeteren van de wijk door een nieuwe balans in het verkeer aan te brengen.

Aan wat voor projecten werk je nu?

Ik werk onder andere aan de Regionale Energiestrategie in Drenthe. Dit is een nieuw ontwerpproces in gedachte van de omgevingswet met burgers, initiatiefnemers en overheden. In Leek zijn we op dit moment bezig met een landschappelijk woonconcept. Dit bestaat uit een bewonerscollectief met veel collectieve buitenruimtes. Bewoners delen onder andere hun (moes)tuin. Door het gebied samen met hen te ontwerpen, ondersteunen we de bewoners. Ze worden vanaf het begin bij het proces betrokken. Dit versterkt het integrale karakter van het project. Verder werk ik aan het Hunzeboordpark in Groningen waarbij we de geschiedenis van de rivier Hunze weer (be)leefbaar maken.

‘Als senior ontwerper lever je door je ervaring relevantie aan projecten. Je staat midden in het werkveld en werkt continu aan een mooiere en/of betere leefomgeving.’

Wat vind jij echt een LAOS-project?

Een project geeft veel voldoening als de kwaliteiten van LAOS goed gecombineerd kunnen worden. De kracht zit soms in de eenvoud. Park Meerstad is artistiek en conceptueel een mooi project met een prachtige uitvoering. Het is fijn om iets bijzonders te kunnen maken met eenvoudige middelen en uiteindelijk een vorm van eenheid te kunnen creëren. We hebben dit ook bij dorpen in de voormalige gemeente Loppersum bewerkstelligd. Door goed te kijken naar de karakteristieken van elk dorp en dit tot uiting te laten komen in het ontwerp krijgen deze plekken een soort vanzelfsprekendheid die heel krachtig is.

Zijn er nog projecten waar je graag aan zou willen werken?

Ik zou nog graag een natuurinrichtingsopgave willen doen. In het verleden hebben we wel visies gemaakt, maar hier liggen mooie uitdagingen voor LAOS. Daarnaast zou ik ook nog graag een binnenstadsvisie willen ontwikkelen. Er komt ontzettend veel kijken bij de herinrichting van een binnenstad.

Wat denk je dat een senior ontwerper kan bijdragen aan LAOS?

Als senior ontwerper kun je veel betekenen bij LAOS, omdat je ervaring meeneemt en je visie op het vakgebied geeft. Daardoor lever je een bepaalde relevantie aan projecten. Je bent veel op pad en staat letterlijk midden in het werkveld. Daarnaast ben je natuurlijk volop aan het ontwerpen aan een mooiere of betere leefomgeving. Je biedt daarbij begeleiding en inspiratie aan junior ontwerpers en stagiairs.

Zou je nog iets willen meegeven (aan een toekomstige sollicitant)?

Ik zou zeggen: kom langs om een kop koffie te drinken of loop een dagje mee. Onderweg rijd je door de prachtige landschappen die het Noorden rijk is. Datgene wat je leert van een project of landschap draagt weer bij aan de volgende ontwikkeling. Daardoor ben je een expert op jouw gebied, dit verrijkt wat mij betreft de functie.

Enthousiast geworden? We horen graag van je! Solliciteer door je motivatie en kort portfolio te sturen naar admin@laoslandschap.nl.