In gesprek met junior ontwerper Merel Scheltinga

LAOS groeit. We zijn op zoek naar een junior en senior ontwerper. Ben je er nog niet helemaal uit of een van de functies iets voor je is? We helpen je een handje: vandaag gaan we in gesprek met een van onze junior ontwerpers, Merel Scheltinga (25). Benieuwd naar de vacatures? Klik dan meteen hier.

Hoe kwam je in aanraking met LAOS Landschapsarchitecten?

Sinds januari 2022 werk ik hier als junior ontwerper. Ik ben het nieuwe jaar dus meteen goed begonnen! Het was niet mijn eerste kennismaking met LAOS: in 2020 liep ik hier al stage. Dat was tijdens mijn master Landschapsarchitectuur aan de WUR (universiteit van Wageningen).

Hoe was dat, stagelopen tijdens de pandemie?

Het was een bijzondere periode waarin ik veel online heb gewerkt. Desondanks was het een leuke en leerzame stage. Ik heb veel geleerd van de verschillende projecten en uiteenlopende schaalniveaus waar LAOS aan werkt.

Waarom heb je gekozen voor Noord-Nederland?

LAOS is gevestigd in de Biotoop in Haren. Vanaf hier is het zo’n twintig minuten fietsen naar de stad Groningen, best dichtbij dus! Groningen leek me altijd een leuke stad. Ik denk dat er veel kansen in Noord-Nederland zijn om je verder te ontwikkelen. Je kunt echt je stempel drukken op het landschap. Tijdens mijn stage merkte ik dat ik het prettig vind om bij LAOS te werken. De lijntjes zijn kort en mijn eigen inbreng wordt geapprecieerd. Daarom wilde ik graag terugkomen.

Op dit moment combineer je je werk met PEP. Zou je daar iets over willen vertellen?

Ja, dat is heel erg leuk en leerzaam. PEP (Professioneel Ervarings Programma) is een tweejarig postacademisch programma waarbij je je verder ontwikkelt. Uiteindelijk behaal je ook de titel landschapsarchitect, dit is in Nederland een beschermde titel. Door modules en workshops te volgen, maak ik kennis met nieuwe onderwerpen. Naast het leerzame aspect vind ik het ook erg plezierig dat de bijeenkomsten weer fysiek georganiseerd worden in plaats van online. Het ideale is dat LAOS mij de ruimte geeft om me te ontwikkelen en het voor mij flexibel in te delen is. Daardoor kan ik het goed combineren.

Wat hoop je als junior ontwerper te leren bij LAOS?

Ik hoop hier ervaring te kunnen opdoen en skills te leren die in mijn verdere carrière als landschapsarchitect van pas komen. Hierbij kan ik leren van andere ontwerpers en architecten. Wat ik erg leuk vind, is dat ik na jaren studeren mijn opgedane kennis tijdens de studie nu toepas in de praktijk.

Voor mijn scriptie deed ik bijvoorbeeld onderzoek naar natuurlijke kustverdediging. Uiteindelijk heb ik een barrière-eiland ontworpen waarbij de focus ligt op natuurontwikkeling en recreatie. Dit zijn belangrijke dragers van het landschap. Op dit moment werken we bij LAOS aan het project ‘Eemsdelta Dubbele Dijk’. Dit gaat over een dubbeldijksysteem. We onderzoeken onder andere wat dit systeem inhoudt, hoe het toegepast kan worden en wat de gevolgen zijn. Het sluit dus ook aan op mijn scriptie.

 Dat klinkt interessant. Wat zijn andere projecten waar je nu aan werkt?

Op dit moment ben ik actief bij het opstellen van een gebiedsbiografie in Eemsdelta. Samen met SteenhuisMeurs doen we aan de hand van verschillende tijdsvakken en actoren onderzoek naar de landschapsgeschiedenis van dit gebied. Het landschap kent een rijke historie en het is aan ons om dit in kaart te brengen. Zie ‘startbijeenkomst gebiedsbiografie Eemsdelta’ (https://www.laoslandschap.nl/over-ons/actueel/startbijeenkomst-gebiedsbiografie-eemsdelta/). Daarnaast onderzoeken we op dit moment hoe centrumgebieden in Eemsdelta versterkt kunnen worden. Hierbij letten we vooral op de entrees naar de centra en verblijfsplekken. Per gebied is het afhankelijk van de kern wat er nodig is. Dit is een leuke uitdaging.

 Wat vind je van de algemene sfeer bij LAOS?

Er hangt een prettige, open sfeer. Als junior ontwerper heb je veel kansen. Je werkt meteen mee aan grootschalige projecten en hebt daardoor een verantwoordelijkheidsgevoel. Ik kijk er naar uit om met het team op excursie te gaan als het zover is.

Wat zou je meegeven aan iemand die nog twijfelt over de functie?

Ik zou zeggen: kom gewoon een dagje langs. Zo krijg je een goede indruk van ons kantoor en de omgeving. Ga in gesprek met onze ontwerpers en bekijk de projecten waar we mee bezig zijn. Als je niet in de buurt woont, kun je ook meteen sfeerproeven in Groningen. Maak een wandeling door het Stadspark of Noorderplantsoen en beklim de Martinitoren of het Forum.

 

Dat is een goede tip! Zo kun je op grote hoogte ervaren dat er echt niets boven Groningen en ommelanden gaat. Meer lezen over de vacatures of solliciteren? Zie hier meer.