Project Eemsdelta Dubbele Dijk van start

Vanuit het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is de subsidieaanvraag voor ons project Eemsdelta Dubbele Dijk goedgekeurd. Een mooie stap, nu kunnen we verder met het uitwerken van deze interessante opgave.

Over Dubbele Dijk

Dubbele Dijk is een project dat gelegen is tussen Eemshaven en Delfzijl. Het doel is om het achterland te beschermen tegen de zee zonder de primaire dijk op te hogen. Achter de primaire dijk is een tweede lagere dijk aangelegd. Het zeewater kan gecontroleerd het tussengebied instromen en slib kan bezinken. Dit tussengebied fungeert als ‘living lab’ om ervaring op te doen met betrekking tot zilte landbouw en aquacultuur, zoals het kweken van schelp- en schaaldieren.

Landschapsinclusieve aanpak

We gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om een integrale landschapsinclusieve aanpak van garnalenkweek, zeewierkweek en zonnepanelen op een innovatieve manier te realiseren. Dit combineren we met ecologische en recreatieve kwaliteiten van het tussengebied. Daarbij is de landschapskwaliteit de drager voor deze overgang tussen land en water. Deze overgang is kenmerkend voor het gebied en bepaalt al eeuwenlang de karakteristiek en culturele waarde van Noord-Groningen.

De verwachting is dat er in de toekomst meer landbouw en aquacultuur ontwikkeling in ziltige gebieden zal (moeten) gaan plaatsvinden. Daarom is het gewenst om nu al ervaring op te doen, zodat deze in de toekomst breder toegepast kan gaan worden.

 

We kijken uit naar het vervolgtraject van Dubbele Dijk en houden je via onze blogs op de hoogte. Meer lezen van LAOS? Lees een van onze recente blogs hier. Lees hier meer over de Dubbele Dijk.