Into Nature, een Drentse landschapskunst expeditie

Vorige week tipten we de kunstexpeditie Into Nature, een tweejaarlijkse kunstexpeditie door het Drentse landschap, op onze socials. Het is nu helaas niet meer te bezoeken, maar wat hebben we genoten! We delen graag een aantal foto’s en ervaringen. Zeker leuk om in gedachten te houden voor toekomstige expeditie(s). LAOS houdt je op de hoogte.

Succesvolle editie Into Nature

Into Nature, een must visit als je het ons vraagt. Dat vinden wij niet alleen: de expeditie heeft een recordaantal aan bezoekers gehad (25.000!) in twaalf weken. Dat heeft zakelijk leider Luisia Redenbacher bekendgemaakt. Dat maakt het wederom een geslaagde versie van de fiets- en wandeltocht door het Bargerveen in Emmen. Werken van internationale topkunstenaars als Roger Hiorns, Marguerite Humeau, Otobong Nkanga en vijftien anderen zijn tentoongesteld. Het landschap op je eigen houtje verkennen of met een reisgids, routekaart en audiotour: het was allemaal mogelijk. Dit zorgde voor een extra interactie tussen mens en natuur en bood geschikte tools voor zowel een educatieve als een inspirerende excursie door het Drentse landschap.

Toekomst gecombineerd met het verleden met de Slow Train

Een favoriet was de Slow Train van HeHe, een hypermodern uitziende capsule gecombineerd met een spoor dat net als het eerste smalspoor in Nederland helemaal van hout is gemaakt. De Slow Train was futuristisch, flitsend en traag. Dit doet denken aan de zeer lange treinen die rond 1921 in Bargerveen reden. Voor die tijd hadden de treinen hoge snelheden en slingerden ze over een veldspoornet om de gewonnen turf af te voeren naar de turfstrooiselfabriek of naar de laadplaatsen voor verder vervoer over waterwegen.

Diverse lagen van het Drentse landschap uitgelicht

Een andere favoriet van LAOS was het netwerk van houten paden, gebouwd door kunstenaar Maurice Meewisse. Hierbij worden oude sporen in het Drentse landschap blootgelegd en zijn er knooppunten aangelegd daar waar de verschillende lagen elkaar raken. Zo was het goed mogelijk om te zien waar de verschillende lagen in het landschap door de tijd over elkaar heen zijn komen te liggen. Op het eerste gezicht lijkt het Bargerveen misschien plat, maar niets is minder waar. Door zowel de natuur als de mens zijn de paden veranderd. Zo zijn de oudste stukken industriegrond overwoekerd met mos, schapen hebben een netwerk van paden gelegd en daaroverheen legde de mens oudere en nieuwe zandpaden aan. Interessant!

Het werk van alle kunstenaars is hier te bekijken. LAOS houdt je op de hoogte over toekomstige landschapsexpedities, houd onze social media kanalen hier in de gaten voor meer informatie.

 

We zijn gefascineerd door het Drentse landschap. Eerder publiceerden we al interessante projecten die zich afspelen in Drenthe en omgeving, zie bijvoorbeeld de volgende artikelen en projecten:

LAOS presenteert de handreiking landschappelijke inpassing zonneakkers in Drenthe

Hunzedal – Integraal samenwerken aan nieuwe natuur