Allerlei maatschappelijke opgaven maken dat de buitenruimte steeds meer functies te vervullen krijgt. Klimaatadaptatie, gezondheid, biodiversiteit, energietransitie, lokaal voedsel, ontspanning en inspanning. De bibliotheek op ons bureau bevat vele tientallen meters boeken, maar eentje ontbrak wat ons betreft. Een praktisch naslagwerk over concrete mogelijkheden. Zo’n gids hebben we daarom maar zelf gemaakt en in een grote oplage laten drukken zodat opdrachtgevers en andere relaties er ook plezier van hebben.

Het Buitenruimte Bouwstenen Boek is te beschouwen als toolbox voor een breed scala aan ruimtelijke ingrepen. Een klein boekje, maar alles wat wij vooralsnog konden bedenken, staat nu eindelijk eens bij elkaar. Met veel foto’s en illustraties en beknopte uitleg reiken we bouwstenen aan voor vijf types leefomgeving: klimaatadaptief, biodivers, gezond, eetbaar en energiek.

Telkens is in een oogopslag te zien welke sterke – want goed werkende! – combinaties er te maken vallen. We hebben voortdurend gedacht vanuit samenhang, vanuit de vraag wat er nog meer uit een ruimte en een budget valt te halen als je er toch aan de slag gaat. Het boek zit boordevol inspirerende denkrichtingen, alternatieven en perspectieven. Er zitten bovendien handige tabellen, een checklist en mooie praktijkvoorbeelden in. De schaalgroottes zijn heel divers; dat varieert van tuinen, straten en parken tot wegennet, natuurterreinen en regio’s in stad en ommeland.

 

Praktisch Buitenruimte Bouwstenen Boek

Opdrachtgever
Eigen initiatief
Samenwerking
Bart Westerveen, Touché concept & copy
Jaar van uitvoering
2019 - 2020
Jaar van oplevering
blijvend in ontwikkeling